Ori de câte ori te decizi să îți cumperi unul sau mai multe obiecte de mobilier, inevitabil de lovești de următoarea problemă: ce material ar trebui să aleg? Ei bine, cu siguranță există numeroase opțiuni, așa că nu îți va fi deloc ușor să faci o alegere, mai ales dacă nu ai prea multe cunoștințe în acest domeniu. Ai observat probabil că tot mai multe obiecte de mobilier sunt realizate astăzi din PAL și din MDF. Ce înseamnă acestea? Care sunt diferențele și care este opțiunea ideală? Pe această temă ne-am propus să discutăm și noi în următoarele rânduri.

MDF-ul – un material apărut întâmplător

Despre MDF istoria spune că este un material care a apărut din greșeală. Acesta ar fi fost descoperit de către William Manson, un bărbat care încerca să folosească rumegușul pentru a obține o placă nouă. Și se pare că rezultatul a fost unul excelent. A presat placa la temperatură foarte înaltă mai mult decât și-ar fi propus, iar astfel a reușit să preseze mult mai mult rumegușul până când a căpătat o densitate mult mai ridicată. Placa obținută a fost totodată și mult mai rezistentă.

Așa ar fi apărut MDF-ul, prescurtat de la „medium density fiberboard”. Pentru ca așchiile și rumegușul să fie unite cât mai bine se folosește un adeziv sau un clei special, astfel încât să fie cât mai rezistent.

Între MDF și PAL există multe diferențe dar totodată și foarte multe asemănări. Iar asta deoarece ambele au în mare parte același proces de obținere.

Totuși, calitatea MDF-ului este mult mai ridicată decât a PAL-ului.

PAL-ul are, în schimb, un preț mult mai accesibil iar de aceea nu puține sunt persoanele care aleg în continuare acest material.

Calitatea acestui material este însă la rândul său ceva mai joasă, iar dacă îți dorești să faci o achiziție de care să te bucuri cât mai mult timp, atunci ar trebui să alegi fără dar sau poate MDF-ul.

Care sunt principalele avantaje ale PAL-ului?

Prețul său accesibil este fără dar sau poate principalul avantaj al acestui material. Iar printre avantaje se mai regăsesc și rapiditatea de execuție, posibilitățile variate de personalizare și totodată faptul că poate fi folosit pentru a realiza diferite tipuri de mobilier.

Dar are și dezavantaje. În primul rând prezintă sensibilitate la aburi, umiditate și la diferențele de temperatură. Durata de viață a acestui material nu este foarte îndelungată.

În schimb, MDF-ul prezintă mult mai multe avantaje. Acesta nu se deformează, nu se sfărâmă deci și rezistența MDF-ului este cu mult mai ridicată decât în cazul PAL-ului. Are o densitate ridicată așa că va prezenta o durabilitate mult mai bună, rezistență la umiditate și totodată schimbările de temperatură nu îl vor afecta.

De asemenea, MDF-ul mai este recomandat și datorită faptului că oferă libertate totală de prelucrate și design, așa că dacă vei opta pentru mobilier la comandă din MDF atunci îți va fi mult mai ușor să obții un set de mobilier exact pe gustul tău.

Iar dacă ai nevoie de mobilier la comandă de cea mai bună calitate, echipa MobiSpeed.ro îți stă la dispoziție!

Leave a comment